LONDONs HISTORISKA PUBAR: Ye Olde Cheshire Cheese

 Ye Olde Cheshire Cheese pub i London.Tavlan är inte en meny utan en lista över de 16 engelska regenter puben överlevt.

Puben från 1538 förstördes i Londons stora brand!
Ye Olde Cheshire Cheese är inte bara en av de allra äldsta pubarna på Fleet Street, utan också den mest berömda.
Och det är kanske den mest berömda puben i världen.

Den ursprungliga puben, byggd 1538 förstördes i Londons stora brand 1666.
Ursprungligen fanns två entreer till Ye Olde Cheshire cheese. I dag finns den ena entrén kvar med den ursprungliga trappstenen.
Trappstenen är vänd efter hårt slitage och skyddas nu av ett galler. Man stiger bokstavligen i de litterära giganternas fotspår...
Kvar från den första puben finns också Ye Olde Cheshire Cheese källarvåning daterad till 1200-talet och som var del av biskoparna av Peterborough´s hus. En järngrind från 1400-talet finns kvar här nere i källarpuben.

Porträttet av barmästaren har hängt över öppna spisen sedan 1835

Puben återuppbyggdes 1667 och har sedan dess överlevt 16 konungar från och med Charles II. Det är en pub i fyra våningar med flera barer och matsalar.
Prång, nischer, trånga trappor, mörka träpaneler, öppna eldstäder, här verkar tiden stått still i århundraden.Väl inne på Ye Olde Cheshire Cheese ligger den gamla baren direkt till höger (förr var det ett kafferum)Över eldstaden hänger ett porträtt av
William Simpson som arbetade här 1829. Den dåvarande värden Mr. Dolamore fick porträttet som därefter gått i arv till senare tiders värdar och som nu hänger här. Om bordet till höger om öppna spisen är ledigt skall du ta det. Det var Charles Dickens favoritbord.

Träpanel o öppen spis på  Ye Olde Cheshire Cheese

I bortgångna kändisars sällskap

Ye Olde Cheshire Cheese har genom århundradena besökts av många kändisar. Framförallt är puben förknippad med Dr Johnson, författare till det allra första uppslagsverket. Den gode doktorn har fått en av matsalarna uppkallad efter sig och vid Dr Johnsons bord har många litterära och andra berömdheter ätit : Dickens. Thackery, Sir Arthur Conan Doyle, Mark Twain. Dickens hade eget bord i en av barerna.
Av andra brömdheter som besökt puben kan nämnas: Alexander Pope och Theodore Roosevelt.

Papegojan Polly

En av matsalarna på Ye Olde Cheshire Cheese

Ye Olde Cheshire Cheese var också hem för en kändis: -Papegojan Polly. Polly bodde på puben i 40 år, och kunde svära på 18 språk. Kändisar från världens alla hörn kom till Cheshire Cheesee för att uppleva den svärande papegojan. När Polly dog på 1930-talet var det en stor nyhet. Mer än 200 tidningar över hela världen skrev om Pollys frånfälle. Polly finns ännu kvar på puben, uppstoppad i en glasmonter.

Här finns också en matsal i vilket många minnessaker från Ye Olde Cheshire Cheese långa historia samlats. Också här finns en öppen spis som sprider värme kalla vintermånader. Högryggade gamla stolar är placerade kring små bord med vita dukar där man kan äta sex personer.
Om du vill uppleva en genuin engelsk pub i London, Besök den gamla Cheshire-osten.

Adress: 145 Fleet Street, London
Här serveras engelsk mat
Billigt Öl för att vara mitt i London. Undvik Lunchrusningen 11- 13ca. Prisvärt.

 Adbusters.org
 
 
UTMÄRKT GRATIS INTERNETRADIO

Londons historiska pubar
Charles Dickens London

Samos, Grekland
Bergsbyar på Samos

Rom: Spanska Trappan
Rom: Pantheon